Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΜΕ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ .
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η ιστορική εφημερίδα Il Secolo d’Italia ασχολείται με το γεγονός της ανακάλυψης τριών σπαθιών στην Τράπεζα Αιγίου φέτος τον Αύγουστο.
Το άρθρο μιλά με τόνο ενθουσιασμού για την εν λόγω ανακάλυψη, υπογραμμίζοντας πως “ο Μυκηναϊκός πολιτισμός θα μπορούσε να επανεξεταστεί υπό το φως μιας συγκλονιστικής ανακάλυψης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ξανασχεδιαστούν τα όρια της βασιλείας του Αγαμέμνονα, στην Πελοπόννησο της ύστερης εποχής του Χαλκού. Μια ανακάλυψη που ενδεχομένως να επιβεβαιώσει την ιστορία της Ιλιάδας του Ομήρου.”
Η ανακάλυψη τριών σπαθιών που φέρουν χαρακτηριστικά σχήματα μυκηναϊκών ανακτορικών παραγωγών “που χρονολογούνται τον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ., στην περίοδο της πλήρους λαμπρότητας των Μυκηναϊκών ανακτόρων, της Τίρυνθας και της Πύλου” είναι αποτέλεσμα αρχαιολογικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Udine, στη Βόρειο Ανατολική Ιταλία.
Η κα. Elisabetta Borgna συντόνισε τις ανασκαφές τον περασμένο Αύγουστο “κατά τη δέκατη ετήσια εκστρατεία ανασκαφής της νεκρόπολης Τράπεζα Αιγίου στην Αχαΐα, στη δυτική Πελοπόννησο, όπου η ομάδα του Udine συνεργάζεται από το 2010 σε ένα μεγαλύτερο έργο του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού”.
Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται το Ιταλικό πρακτορείο Adnkronos, τονίζει πως τα σπαθιά “βρέθηκαν κατά τη διερεύνηση ενός από τους φαινομενικά απλούστερους και πιο σεμνούς τάφους” και πως οι ιδιοκτήτες τους “κατοικούσαν σε μια κοινότητα που βρισκόταν στις ορεινές παραφυάδες της ανατολικής Αχαΐας”.
Σημειωτέον, το άρθρο υπογραμμίζει πως “οι φετινές ανακαλύψεις προστίθενται σε εκείνες των προηγούμενων εκστρατειών, όταν η έρευνα ενός άλλου τάφου – τάφου 6, πολύ ευρύτερου και βαθύτερου – έφερε στο φως πλούσια σύνολα κεραμικών και κοσμημάτων, καθώς και μια εναπόθεση χάλκινων αντικειμένων που περιλάμβανε μνημειώδη παρέλαση αιχμή του δόρατος, που ερμηνεύτηκε προκαταρκτικά ως προσφορά συγκεκριμένης μορφής – αξιωματικού, επιθεωρητή ή τοπικού κυβερνήτη – που συνδέεται με την κεντρική αρχή των Μυκηνών”.
Σημαντική λοιπόν η ανακάλυψη του Ιταλικού πανεπιστημίου. “Στην επιτόπια έρευνα στην Τράπεζα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Udine καλείται να συνεργαστεί, από τον διευθυντή του μουσείου του Αιγίου, Ανδρέα Βόρδο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.”
Επίσης, η εφημερίδα τονίζει πως οι έρευνες υποστηρίζονται, εκτός από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο, από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το Ινστιτούτο Προϊστορίας Αιγαίου της Φιλαδέλφειας. Παράλληλα υπογραμμίζει την σημασία της ανακάλυψης τονίζοντας πως “το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα των Μυκηναϊκών βασιλείων ήταν άκαμπτα συγκεντρωμένο και ως εκ τούτου ορισμένα στρατηγικά αγαθά όπως τα όπλα είχαν ελεγχόμενη κυκλοφορία και περιορισμένη πρόσβαση”.
Σε αυτό το σημείο η υπεύθυνη για την ανασκαφή, κα. Elisabetta Borgna, δηλώνει πως τα σπαθιά “παράχθηκαν στα κεντρικά εργαστήρια, φυλάσσονταν στις ανακτορικές αποθήκες και διανέμονταν κυρίως όταν ήταν απαραίτητο σε άνδρες που είχαν κάλεσμα στη μάχη ή κρατούνταν από πολεμιστές και αξιωματικούς με συγκεκριμένους διαχειριστικούς ρόλους. Είναι σπάνιο επομένως να δοθούν τα όπλα κατά τη διάρκεια της πλήρους εποχής του παλατιού, τότε που το σύστημα ελέγχου των παλατιών ήταν πιο αποτελεσματικό και αυστηρό, στους τάφους, και ιδίως σε εκείνους που ανήκαν σε περιφερειακές νεκροπόλεις. ‘Όταν συνέβαινε αυτό, είχαν σίγουρα τον ρόλο να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο και τον ρόλο του νεκρού”.
ΔΕΣ ΕΔΩ :Η ΗΛΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ
========================================================================
============================================================================
=========================================================================
Σώρρας: Αγαμέμνων, Ιφιγένεια, και οι 11 Εβραίοι του Υπουργείου Παιδείας.
πηγη: https://www.aitherikigrafi.gr/iroes-tou-troikou-polemou
https://www.aitherikigrafi.gr/epiklisi-agamemnonas
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
1. ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr
2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr
3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr
=======================
ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ:https://ypomnima.artemis-sorras.gr/
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
ΝΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ
ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ:
1) 6955859107
2) 6973528354
3) 6970298583
4) 6944518688 &
Email:
esykpdstereasellados@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου